Milyonlarca insan yerlerinden edildi, bir o kadarı kaçabildiği ülkelere sığındı. Aşırı gıda kıtlığının yanı sıra Suriye’deki hastanelerin yüzde 59’u yıkıldı veya hasar gördü. Savaştan kaçamayanlar ise korku ve çaresizlik içinde evlerinde ve çadırlarda hapis şekilde hayatta kalmaya çalışıyor.

Evler, klinikler, hastaneler ve su ve sıhhi tesisat gibi diğer temel hizmetler de dâhil olmak üzere kamu altyapısı ciddi şekilde zarar gördü. İnsanlar aşırı kalabalık kamplarda yaşıyor.

Çatışmalar, kadın, erkek, çocuk, yaşlı, herkesin içme suyu, gıda ve sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlıyor. Yerinden edilmiş birçok Suriyeli,  okul, yurt ve tarla gibi, uygun şekilde döşeli olmayan yerlerde kalmakta, dayanılmaz koşullarda yaşamaya çalışıyor.

Birçok Suriyeli zorlu koşullarda yaşamını sürdürüyor:

  • 11.7 milyon insan, hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyuyor. (IRW, 2019)
  • 6 milyondan fazla Suriyeli ülke içinde yerinden edilmiş durumda (UNHCR, 2018)
  • Mülteci olarak kayıtlı 1 milyon Suriyeli çocuk bulunuyor (UNHCR, 2017)
  • Suriye’deki hastanelerin yarısından fazlası yıkılmış veya ağır hasar görmüş durumda (WHO, 2018)

Suriye’de Islamic Relief

Islamic Relief olarak, krize müdahale ettik ve acil durumun başlamasından bu yana Suriyelilere acil gıda, barınak ve battaniye ve hijyen kiti gibi temel malzeme dağıtımı ve Suriye içerisinde tıbbi yardım sağladık.

Şu ana kadar 2 milyondan fazla savaş mağduruna yardım eli uzattık ve uzatmaya da devam ediyoruz.

Suriye kriziyle ilgili çalışmalarımızı daha detaylı incelemek için hazırladığımız raporlara göz atabilirsiniz: 

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.