Kurban Paylaşmaktır

Her yıl olduğu gibi amacımız, bize emanet ettiğiniz bağışlarınızı daha çok ihtiyaç sahibine ulaştırmak. Bu mübarek zamanları fırsat bilerek, “Komşusu açken, tok yatan bizden değildir” inancımızdan hareketle sevgi ve merhamete muhtaç yetim, garip ve kimsesizlerin yanında olmak istiyoruz. Bağışlarınız çok kıymetli.

2024 Yılı Kurban Bedeli Ne Kadar?

Yurt içi bir kurban (küçükbaş) bedeli 11.500 TL, Suriye için 9.000 TL olarak belirlenmiştir.

Dağıtım Yaptığımız Hak Sahipleri Kimlerdir?

Islamic Relief Türkiye, hak sahiplerini adil bir şekilde belirlemek için belirli kriterlere sahiptir. Puanlama sistemi aşağıdaki kriterlere dayanmaktadır:

• Hane reisi engelli olan aileler.
• Hane reisi işsiz olan veya çalışamayan aileler.
• Hane reisi kadın olan aileler.
• Çocuk veya yaşlı hane reisine sahip olan aileler (18 yaş altı ve 65 yaş üstü).
• Geliri olmayan ve düşük gelirli aileler.
• Bakmakla yükümlü olunan aile bireylerinin fazla olduğu aileler (4 ve üzeri).
• Yetim veya terk edilmiş çocukları olan aileler.

Bu nedenle, her yıl Kurban projesi kapsamında yukarıdaki kriterlerin her birine objektif bir şekilde öncelik vermek için ekiplerimiz tarafından kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirilir. Daha sonra, en savunmasız kişilere önyargısız bir şekilde ulaşmamızı sağlamak için faydalanıcı aileler seçilir.

2023 Kurban Çalışmalarımız

Islamic Relief ailesi olarak 2023 yılı Kurban projemiz kapsamında, değerli bağışçılarımızın bizlere emanet ettiği Türkiye için 1796 kurban bağışını 58.601 hak sahibine, Suriye için 1069 adet kurban bağışını 55.601 hak sabine; tüm dünyada 28 ülkede toplam 205.265 kurban bağışını, 3.424.529 hak sahibine ulaştırmanın ve umut olmaya devam etmenin sevincini paylaştık.

Türkiye ve Suriye için emanet ettiğiniz kurban bağışlarınızı depremden etkilenen Adıyaman, Sıvarık, Şanlıurfa, Akçakale, Kilis, Antakya, Gaziantep, Talabyad ve Azaz şehirlerindeki mağdur kardeşlerimize ulaştırdık.

Kurban Nedir?

Kurban, feda etmek anlamına gelir. Her yıl Hicri Zilhicce ayında, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, Hazreti İbrahim’in oğlu Hazreti İsmail’i Allah rızası için canını feda etme isteğini hatırlayarak bir hayvan (keçi, koyun, inek veya deve) kesmektedirler.

Hayvanlar kurban edildikten sonra etleri en çok ihtiyacı olanlara dağıtılır. Aşağıdaki sıkça sorulan sorularda Islamic Relief’in kurban etini nasıl dağıttığı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kurban bağışı yapmak, âlimlerin çoğunluğuna göre önemle tavsiye edilmektedir ve Hanefi mezhebinde maddi durumu uygun olan her Müslüman için farzdır. Hangi hayvanların kurban edilebileceğini, hayvanın yaşam kalitesini, sağlık durumunu ve kurbanın nasıl kesilmesi gerektiğini belirleyen çeşitli esaslar da mevcuttur.

Kurban Operasyonumuz Nasıl Gerçekleştiriliyor?

Kurban fiyatına tüm masraflar dahildir. Hayvanlar önceden tahsis edilmektedir ve ücretleri ödenmektedir; hijyenik ve etik olarak muamele görmeleri gerekmektedir. Daha sonra Zilhicce ayının 10-13. günlerinde kurban edilmektedirler.
Kurban eti, bölgenin beslenme kültürüne uygun olarak taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olarak dağıtılır. Her bir kurban eti paketi 3-4 kilogram et içermekte ve 4-8 kişilik bir aileyi doyurmaktadır.

Sizler sayesinde, dünya genelindeki kurban çalışmalarımız geçen yıl 30’dan fazla ülkede 3 milyondan fazla insanın bayram sevincini yaşamasını sağladı.

Herkes bizim gibi bayramın tadını çıkarmayı ve ailesini doyurmayı hak ediyor.

Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?

Müslümanların çoğuna göre kurban kesmek önemle tavsiye edilir ve Hanefi mezhebine göre, ihtiyacından fazla mala sahip olan aklı başında her Müslüman erkek/kadın üzerine vaciptir. Bu nedenle, normal şartlarda zekât verme hakkına sahip olanlar kurban kesmekle yükümlüdür.

Kurbanlarınız Ne zaman Kesilecektir?

Kurban kesimi her bölgede bayram namazından sonra yapılacaktır. Kesim, Kurban Bayramı’nda (10 Zilhicce) bayram namazından sonra başlar ve 13 Zilhicce’de gün batımına kadar devam eder. Alimler arasında kurbanın üç gün mü yoksa dört gün mü kesileceği konusunda görüş ayrılığı vardır. Islamic Relief, bu görüş ayrılığına saygı duymak için kurbanı üç günde kesmeye gayret etmektedir. Bununla birlikte, yalnızca yerel Müslüman nüfus tarafından dini olarak kabul gören bölgelerde dördüncü güne uzatıyoruz. Ve eğer bu ekstra gün için operasyonel bir ihtiyaç varsa.

Bu günlerden herhangi birinde kurban keserseniz, Islamic Relief kesilecek hayvanları önceden satın aldığı için kurban yine de zamanında kesilecektir.

2024 Yılında Kurban Bayramı Ne Zaman?

Kurban Bayramı yıllık Hac ziyaretinin tamamlanmasını takip etmektedir ve bazen Kurban Bayramı olarak da anılmaktadır. Ülkeye bağlı olarak, Kurban Bayramı kutlamaları (10 Zilhicce) iki ila dört gün arasında sürebilir. Kurban kesimi, cemaatle kılınan bayram namazlarının ardından gerçekleştirilmektedir. Türkiye için Kurban Bayramı, 4 gün sürecek ve 16-17-18-19 Haziran tarihlerinde idrak edilecektir.


Islamic Relief neden tercih ediliyor?

  • Kurbanınız, islami usüllere göre kesilmektedir.
  • Kurban alımları bir ay önce başladığı için kurbanlık hayvan seçimleri daha kolay olmaktadır.
  • IR Türkiye genelde erkek hayvan almakta, bu nedenle hayvancılık piyasasını kesintiye uğratmamaktadır.
  • Tüm hayvanlar veteriner denetiminden geçmektedir.
  • Kesim yeri, hijyen kurallarına uygundur ve çevre için hiçbir risk teşkil etmemektedir.
  • Faydalanıcıların bayram günü en kısa zamanda kurban sevincini yaşaması hedeflenmektedir. Dağıtım hızlı ve düzenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
  • Geçtiğimiz yıllardaki hak sahiplerinin geri bildirimlerine göre, IR Türkiye’nin dağıttığı yaklaşık üç- dört kg’lık et paketlerinin diğer kuruluşlarınkine kıyasla daha memnuniyet verici olduğu tarafımıza bildirilmiştir.

KURBAN 2023

KURBAN 2022

KURBAN HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Projelerimize bağışlarınızla, daha iyi ve daha güzel bir etki oluşturmaya, sıkıntı yaşayan topluluklar için umut olmaya birlikte devam edebiliriz.

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.