40 yılı aşkın bir zamandır dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahipleri için umut ışığı olan Islamic Relief bu Ramazan ayında da bağışlarınızı yeryüzünün en ücra köşelerine kadar ulaştırarak insanların hayatına dokunmaya devam ediyor.

Bağışçılarının değerli destekleri ve desteklediği ihtiyaç sahipleri ile birlikte her gün yeni yollar aşmaya devam eden Islamic Relief milyonlarca insan için güvenli ve güçlü bir gelecek inşa ediyor ve en zor anlarında onların yanında oluyor. Islamic Relief birçok kez ihtiyaç duyulan bölgelere ilk ulaşan yardım kuruluşu olarak destek sağladığı insanlara, bağışçılarına ve nihayetinde Allah’a (cc) karşı sorumluluklarının farkında olarak hareket ediyor.

Haydi! Bu Ramazan, zekât ve bağışlarınız ile insanlara umut olan çalışmalarımıza destek olun.

 

Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı olan Ramazan, Kur’ân-ı Kerim’de adı geçen ve değerine vurgu yapılan yegâne aydır. Kitab-ı Kerim’de orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin hemen ardından Ramazan’ın insanlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayıran Kur’an’ın indirildiği ay olduğu belirtilir ve bu aya ulaşanların oruçla mükellef olduğunu ifade edilir. Bu nedenle ergenlik çağına ulaşmış ve sağlığı elveren tüm Müslümanlar, bu mübarek ayda şafaktan gün batımına kadar oruç ibadetini yerine getirir.

Sabır, ibadet, rahmet ve bereket ayı olan Ramazan’da yeme içmenin yanı sıra öfke ve ahlaksız davranışlardan da kaçınılması gerekir. Kur’ân ayı olarak da bilinen Ramazan’da Rabbimizin ayetlerini okuyup zikretmek, dualarla bağışlanma dilemek ve sadaka vermek özellikle teşvik edilir.

Ramazan, Kur’an-ı Kerim’in Peygamber Efendimiz’e (sav) vahyedilmeye başlandığı aydır. Aynı zamanda İslam’ın beş temel şartından biri olan oruç ibadetinin yerine getirildiği dönemdir.

Orucun farz kılındığı ramazan ayı, insanlara hidâyet rehberi olup onlara doğru yolu gösteren ve hakkı bâtıldan ayırıcı en açık delilleri ihtiva eden Kur’an’ın indirildiği aydır. İşte bu sebeple içinizden ramazan ayına erişen orucunu tutsun.” (Bakara, 185)

Bu ayda yapılan ibadetlerin sevabının ise kat kat artırılacağı umulur. Bu sebeple Müslümanlar da Allah’a (cc) yaklaşabilmek adına ibadetlerine yoğunlaşır, sadaka verir, zekâtlarını öder ve günahlarından arınmak için dua ederler.

Ramazan ayının tespit ay takvimine göre yapılmaktadır. Ay takviminde aylar ayın hilal formunun görünmesile başlayıp biterler. Bu nedenle Hicri takvimdeki ayların günleri değişkenlik göstermektedir. Günümüzde gelişmiş gözlem cihazları ile Hicri takvimdeki aylar da daha net bir şekilde tespit edilebilmektedir. 2025 yılında Ramazan ayı 28 Şubat Cuma akşamı başlamakta ve 30 Mart Pazar günü sona ermektedir.

Müslümanlar için Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Oruç, İslam’ın beş temel şartından biridir ve Allah’ın (cc) emridir.

“Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. (…)” (Bakara Suresi, 183)

Oruç, sabrın pekişmesi, nefsin terbiyesi ve ihtiyaç sahiplerinin durumunun idrak edilmesi açısından Müslümanların hayatında önemli yer teşkil eder. Oruç tutan Müslümanlar aynı zamanda nimetlerin kıymetini daha iyi anlamakta ve Allah’a olan şükrünü artırmaktadır.

Ramazan’da oruç tutmanın yanı sıra Müslümanlar okumaları ve ibadetleri ile manevi yönlerini güçlendirme çabasına girerler. Bu dönemde aile bağlarının güçlendirilmesi, yardımlaşma ve dayanışmaya önem verilmesi tavsiye edilir. Mümkünse Ramazan ayı boyunca, Allah’a yakınlaşma umularak, dünyevi hayatla ilgili faaliyetlerin askıya alınması önerilir.

Bu mübarek ayda kaçınılması gereken durumlar ise oruç saatlerinde yeme içme faaliyeti ile eşler arası mahrem ilişki, yalan ve kötü söz söylemek, gıybet etmek, ve ahlaka mugayir davranışlarda bulunmak sıralanabilir.

Eğer zorunlu sebeplerle oruç tutulamayacaksa ve daha sonra da hastalık veya yaşlılık gibi nedenlerle telafi edilmesi de mümkün değilse fidye verilmesi gerekir.

Kasıtlı olarak bozulan oruçlar için Hanefi mezhebine göre kefaret gerekirken, Hanbeli ve Şafi mezheplerinde orucun kaza edilmesi ve yalnızca eşler arası ilişki nedeniyle bozulmuşsa kefaret ödenmesi gerekir.

Oruç sayılı ve belli günlerde tutulur. Ancak bu günlerde hasta olup veya yolculuğa çıkıp da oruç tutamayanlarınız, tutamadığı oruçları diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlara ise, tutamadıkları her gün için bir fakiri bir gün doyuracak kadar fidye gerekir. Kim de, gönlünden koparak birden fazla fakiri doyurur veya fidye miktarını artırırsa, kendisi için daha hayırlı olur. Ama her şeye rağmen oruç tutmanız, bir bilseniz, sizin için elbette daha hayırlıdır.” (Bakara, 184)

Kur’ân-ı Kerim’de üzerinde en çok durulan bahislerden birisi infaktır. Sadaka da infakın bir türüdür. Peygamber Efendimiz (s.a.v) yıl boyunca sadaka verirdi. Ancak Ramazan ayında sadakasını daha da artırırdı. Efendimizin (s.a.v) sadakaya dair verdiği ehemmiyeti göstermek açısından şu hadis önemlidir.

“Yarım hurma (sadaka) ile bile olsa cehennemden korunun. Eğer bunu da bulamazsanız güzel bir sözle (korunun).” (Müslim, Zekât, 68)

Ramazan’da yapılan yardımlar, ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürürken sadaka verenlere da büyük ecir kazandırmaktadır.

Islamic Relief Türkiye’ye sadaka bağışlarınızı buradan yapabilirsiniz.

© 2025 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 31.10.2024 tarih ve 757306 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.