Afganistan halkının çoğunluğu geçimini tarımla sağlıyor, fakat ülke arazisinin büyük çoğunluğunun dağlık olması sebebiyle yalnızca %12’si tarıma elverişli. Bu durum, bölge halkını oldukça zorluyor.

Her yedi çocuktan birinin beş yaşına gelemeden hayatını kaybettiği, mayınlarla dolu toprağı ve engebeli arazileriyle Afganistan, dünyada yaşanılacak en tehlikeli yerlerden biri kabul ediliyor. Ülke halkı umutsuz bir şekilde yardımlarınızı bekliyor.

Afganistan’da birçok insan zor koşullarda yaşıyor:

  • Her 5 Afgan’ın 3’ü 25 yaşın altında (UNFPA, 2017)
  • Afganistan, 2 milyondan fazla mülteciye, sığınmacıya ve ülke içerisinde yerlerinden edilenlere ev sahipliği yapıyor (UNHCR, 2016)
  • Her 20 çocuktan 1’i, beş yaşını göremeden hayatını kaybediyor (Dünya Bankası, 2016)
  • Çocukların yüzde 41’inde gelişim bozukluğu bulunuyor (BM Dünya Gıda Programı, 2017)

Afganistan’da Islamic Relief

Islamic Relief olarak, çatışmalarla boğuşan Afganistan’da faaliyetlerimize 1992 yılında başladık. Savaş altındaki ülkelerde çalışmalara devam etmek çok tehlikeli olmasına rağmen, çalışanlarımıza savaş nedeniyle ülkeden ayrılma teklifinde bulunulduğunda, çalışanlarımız cesurca ve oybirliğiyle, ihtiyaç sahibi milyonlarca insanın hayatını iyileştirmek adına ülkede kalmaya karar verdi.

Gıda tedarikinden (Dünya Gıda Programı ile birlikte çalışarak) su ve temizliğe, eğitim ve yetimlere destekten Ramazan ve Kurban yardımlarına kadar birçok alanda faaliyet gösteriyoruz.

Bir yandan çetin kış şartlarıyla mücadele eden mültecilere acil yardım sağlıyor, öte yandan eğitim ve geçim desteği vererek Afganistan halkına daha iyi bir gelecek sunmaya çalışıyoruz.

Savaş nedeniyle birçok ailenin geçimini kadınlar sağladığı için projelerimizden birini kadınların dokuma işletmelerini kendi evlerinde kurmalarına yönelik oluşturduk. Böylece kadınlar, kültürel hassasiyetlere de uygun olarak gelir elde edip ailelerinin geçimine katkı sağlayabilecek.

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.