Devam eden savaş en çok çocuklara zarar veriyor. Çatışmalar sebebiyle bugüne kadar birçok çocuk hayatını kaybetti. Sağ kalan çocuklar ise savaş travması ve yaralarla geri kalan hayatlarına devam etmek zorunda.

Kontrol noktaları, barikatlar ve 700 kilometrelik devasa bir duvarın inşası insanların dolaşımını kısıtladı. Birçok Filistinli işine gidemiyor, pazarda mal satamıyor, hatta suya dâhi erişemiyor.

Filistin’de insanlar oldukça zor şartlarda yaşıyor:

  • Batı Şeria ve Gazze’de 2.2 milyon Filistinli yaşıyor (UNRWA, 2019)
  • 1 milyondan fazla insan su yoluyla bulaşan hastalıklarla karşı karşıya (WHO, 2018)
  • Gazze, %54 ile dünyadaki en yüksek işsizlik oranına sahip bölge (Dünya Bankası, 2018)
  • Gazzelilerin neredeyse yüzde 80’i yurtdışından yardım alarak yaşamını sürdürüyor (Dünya Bankası, 2017)

Filistin’de Islamic Relief

Islamic Relief olarak, 1994’ten beri Filistin’de insani yardım faaliyetleri yürütüyor ve ülkede sıkça karşılaşılan acil durumlarda insanların yardımına koşuyoruz. Acil durumlar haricinde, gıda dağıtımı, tıbbi yardım ve yetim sponsorluğu gibi projeler de yürütüyoruz. Eğitim merkezleri, travma geçirmiş çocuklar için bakım programları ve işitme engelli çocuklar için okul inşaatları ise tamamladığımız projeler arasında yer alıyor.

 

Eğitime Yatırım

Gazze Şeridi’nde yaşayan 20 dul kadına ekonomik bağımsızlık kazanabilmeleri için yüksek öğrenim desteği veriyoruz.

Devam eden çatışmalar nedeniyle birçok insan ya bir dostunu ya da bir aile ferdini kaybetti. Kocasını kaybeden kadınların durumu ise daha sıkıntılı. Çünkü kadın olarak iş bulmaları oldukça zor. Genellikle dul kalan kadınlar, aile evine dönmeye veya tekrardan evlenmeye zorlanıyorlar. Fakat bu durum, özellikle bakmaları gereken çocukları varsa, çok da uygun olmuyor.

Projemizle, 20 dul kadının, üniversiteyi bitirebilmeleri için gereken iki yıl boyunca, üniversite eğitim ücretlerini, ulaşım masraflarını, ders kitaplarını ve diğer eğitim materyallerini karşılıyoruz. Şu an ikinci yılında olan bu program, kadınların yüksek öğrenimlerini tamamlayıp kendilerine uygun iş bulmalarını ve böylece çocuklarını iyi bir şekilde yetiştirebilmelerini amaçlıyor.

 

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.