Bosna Hersek 1992-95 savaşının etkisini hala hissediyor. Çeyrek milyon can kaybı ve sayısız trajedinin ardından gelinen bugünde, Bosna, Avrupa’daki en yoksul ülkelerden biri durumunda. Sosyo-ekonomi alanında gerçekleştirilen yeniliklere rağmen pek çok aile ekonomik istikrar yakalayabilmiş değil. İş olanaklarının kısıtlı olduğu Bosna Hersek’te işsizlik oranı da oldukça yüksek.

Bölgedeki aileler için hayat zorlayıcı olabiliyor:

  • Ülkedeki her 4 kişiden biri çalışmıyor (ILO, 2017)
  • Her 2 gençten 1’i işsiz (UNDP, 2017)
  • Nüfusun %17’ye yakını ulusal yoksulluk sınırının altında yaşıyor (WHO, 2016)

Bosna Hersek’te Islamic Relief

Islamic Relief olarak, Bosna Hersek’teki faaliyetlerimize savaş sırasında başladık ve bu süreçte yiyecek, su ve kıyafet dağıtımı gibi hayati öneme sahip yardımlarda bulunduk. Savaş sonrasında ise, yıkılmış olan evleri, okulları ve kamu binalarını yeniden inşa ettik ve bugün de devam eden Ramazan ve Kurban yardımlarımızı vermeye başladık.

Yüksek sayıdaki can kayıpları nedeniyle, daha fazla ihtiyaç sahibi olan tek ebeveynli aileleri ve yetimleri desteklemeye yönelik çalışmalarımıza öncelik veriyoruz. Bire bir yetim sponsorluk programımızın yanı sıra, yaşadıklarından dolayı savaş sırasında ve sonrasında travma geçirmiş olan çocuk ve ailelere kapsamlı psiko-sosyal destekler sağlıyoruz.

İş kurma desteği

İstihdam olanaklarını arttırmak ve insanların kendi işlerini kurmalarına ve evlerini yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak adına İslami finans modellerine dayalı faizsiz krediler sağlıyoruz. Bu krediler geri ödendikçe, ki geri ödeme oranı yüzde 90’ın üzerinde, bu parayı tekrardan başka bir aileye borç olarak veriyoruz. Böylece, her bir bağıştan sırasıyla birçok ailenin faydalanmasını sağlıyoruz.

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.