1,3 Milyon’dan fazla insan,
yardıma muhtaç.

Nüfusun %95’inin
temiz suya erişimi yok.

Islamic Relief Gazze’de

Son güncelleme : 08 Ekim 2024

Ekim 2023’te Gazze’ye yapılan saldırı, ölüm oranı ve yıkım açısından eşi görülmemiş bir seviyede olup, Filistinli halk üzerinde derin ve yıkıcı bir etki bırakmıştır. Saldırının başlamasından 11 ay sonra, çok sayıda can kaybı ve altyapı hasarı meydana gelmiş, bu da hem kısa hem de uzun vadeli sosyoekonomik sonuçlar doğurmuştur. Bu durum, uzun vadeli yoksunluk ve tüm işgal altındaki Filistin topraklarında insan gelişiminin gerilemesine yol açmıştır. Savaş, Filistinli yerleşim bölgelerinde büyük çapta hasara neden olmuştur. Yaklaşık 1,9 milyon kişi, yani nüfusun %90’ı, birden fazla kez zorla yerinden edilmiştir ve bu kişilerin birçoğu korunmasız bir şekilde zorlu koşullara maruz kalmış, yiyecek, su veya ilaç gibi temel ihtiyaçlara düzenli olarak erişememiştir. Savaş, Gazze’nin altyapısını ağır bir şekilde tahrip etmiş ve milyonlarca insanı savunmasız ve korumasız bırakmıştır.

Lancet dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre Gazze’deki ölü sayısı 186.000‘i aşabilir. Kuşatma altındaki Gazze’de ilaç, temiz su ve sınırlı gıda kaynakları eksikliği nedeniyle bir çocuk felci salgını yaşanıyor.

Islamic Relief Refah, Han Yunus, Deir Al Balah, Zawayda ve Kuzey Gazze’de çalışmalarını sürdürmekte ve Gazze’ye günlük hazır sıcak yemek dağıtımı yapmaktadır. Bugüne kadar 34 milyon sıcak yemek dağıttık.

Ayrıca hijyen kitleri, su tankları aracılığıyla temiz su ve çocuklar için psikososyal destek veriyoruz; ancak krizin büyüklüğü çok daha fazlasına ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor. Gazze acil durum çağrımızı destekleyin ve hayat kurtarmaya devam edin.

Gazze’deki Yetimler İçin Acil Sponsorluklara İhtiyaç Var

Gazze’de bugüne kadar yaşanan en büyük yıkım ve insani kriz karşısında en ağır bedeli çocuklar ödüyor.

Gazze nüfusunun neredeyse yarısını çocuklar oluşturuyor ve 450.000‘den fazlası şu anda evsiz durumda. 25.000 Filistinli çocuk yetim kaldı ve artık bırakın gelişmeyi, hayatta kalmak için bile duygusal ya da maddi desteğe sahip değiller.

Islamic Relief’in şu anda sistemimizde kayıtlı ve sponsor olmayı bekleyen yüzlerce yetimi var ve her geçen gün daha fazla yetim acil desteğe ihtiyaç duyuyor.

Islamic Relief Gazze’ye nasıl yardım ulaştırıyor?

Islamic Relief 1997 yılından bu yana Filistin’de faaliyet göstermektedir. Gazze’deki personelimiz bağışlarınızı gıda, hijyen malzemeleri, yatak takımları ve tedarik edebileceğimiz diğer temel malzemeleri yerel olarak temin etmek için kullanıyor. Yerel olarak ya da özel ticaret yolları üzerinden tedarik yapan yerel tedarikçileri ve ortakları tarıyor ve onlarla sözleşme yapıyorlar.

Islamic Relief, yardım kamyonlarının çeşitli sınır kapılarından Gazze’ye girişini başarılı bir şekilde kolaylaştırarak sahadaki baskının bir miktar hafiflemesine yardımcı oldu. Kapsamlı risk değerlendirmeleri uyguladık, paydaşlarla iletişim kurduk ve beklenmedik sorunları derhal ele almak için acil durum planları geliştirdik.

Yerel ortaklar ve Dünya Gıda Programı ile birlikte çalışarak, şu anda Deir Al Balah, Zawayda ve Al Nusairat’ın yanı sıra Khan Younis, Rafah ve Kuzey Gazze’yi de içeren Orta Bölge’de faaliyet gösteriyoruz.

Ana Noktalar

Yerel ekibimiz birden fazla kez yer değiştirmek zorunda kalmasına rağmen nispeten güvende. Tahliye emirlerinden dolayı bazı faaliyetler etkilenmiş olsa da ekip, Gazze Şeridi’ndeki valiliklerde yerinden edilmiş kişilere destek sağlamaya devam ediyor.
7 Ekim’den bu yana İsrail’in kuşatma altındaki Gazze’yi bombardıman etmesi sonucu ölen Filistinlilerin sayısı 41.909’a yükseldi. Ölenler arasında 16.891 çocuk ve 11.458 kadın bulunuyor. Yaralı sayısı ise 97.303’e ulaştı. 10.000’den fazla kişi kayıp ve bunların %69’u çocuklar ve kadınlar. Ölenler arasında 174 gazeteci, 986 sağlık çalışanı, 85 sivil savunma çalışanı var. 171 bebek doğduktan hemen sonra öldü, 710 bebek bir yaşından küçükken hayatını kaybetti ve 36’sı yetersiz beslenmeden öldü.
Tıbbi kaynaklar: İsrail hava saldırılarında Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde bu sabah itibariyle 52 Filistinlinin öldüğünü bildirdi.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cebaliye ve Beyt Lahiya sakinlerine, yaklaşık bir milyon yerinden edilmiş kişinin barındığı güneydeki sözde “insani bölge” olan El-Mawasi’ye tahliye olmalarını emretti.
6 Ekim’de İsrail ordusu, hava saldırıları eşliğinde Gazze’nin kuzeyindeki Cebaliye mülteci kampında bir kara operasyonu başlattı. Cebaliye mülteci kampında İsrail topçu ateşi sonucu en az 10 Filistinli öldü ve birkaç kişi yaralandı.
İsrail ordusu, Gazze’ye daha fazla asker ve silah gönderdiğini, Netzarim Koridoru’na güç yığdığını ve Refah ile Filadelfi Koridoru’nda da güç azaltması yapılmayacağını açıkladı.
Ekim 2023’ten bu yana Gazze’deki okulların %87’si doğrudan isabet aldı veya hasar gördü, bunların üçte biri UNRWA okullarıdır (Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı). Bu bulgu, Eğitim Kümesi tarafından yapılan bir değerlendirmeye dayanmaktadır.
Rafah Geçidi’nin Mayıs başlarında kapatılmasından bu yana sadece 229 kritik hasta ve 316 refakatçi tıbbi olarak Gazze’den tahliye edilebildi. Bu kişiler arasında 30 Eylül’de Romanya’ya tahliye edilen sekiz hasta (yedi çocuk dahil) bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı: Ekim ortasında başlayacak ikinci tur çocuk felci aşılama kampanyasının hazırlıkları devam ediyor. Bu kampanya ayrıca A vitamini takviyesi dağıtımını da içerecek. DSÖ’nün (Dünya Sağlık Örgütü) bildirdiğine göre, bu yeni aşılama çalışmaları birinci turdan öğrenilen derslerle ve Eylül ayında yapılan kampanya sonrası değerlendirmelerin bulgularıyla entegre edilecek.
İsrail ordusu, bir yıllık saldırılar sırasında Gazze’deki 814 camiyi, üç kiliseyi ve 19 mezarlığı yok etti, bu bilgi Gazze’nin Dini İşler Bakanlığı tarafından açıklandı.

Son güncel raporumuz:

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.