Bağışlarınız sayesinde, 1984’ten bu yana 120 milyondan fazla kişiye ulaştık. Bu rakamların arkasında milyonlarca lira değerinde bağış, küresel çapta bir yardım operasyonu ve muazzam bir güven yatıyor. Bunun bizlere siz bağışçılarımız tarafından verilen büyük bir emanet olduğunun bilincindeyiz.

BURADAKİ EN ÖNEMLİ SORU

Bağışlarınız etkili bir biçimde kullanılıyor mu?

Islamic Relief ile bu sorunun cevabı kocaman bir EVET! Islamic Relief olarak her gün, bağışlarınız için güvenli bir yer olabilmek adına çalışıyoruz. Sizlere, ulaştığımız insanlara ve en önemlisi Allah’a karşı sorumlu olduğumuzun bilincinde hareket ediyoruz. Bunun yanı sıra, Bağış Toplama Düzenleyici Kurumu’na (Fundraising Regulator) kayıtlıyız. Dolayısıyla bağışlarınızın düzenli bir şekilde denetlendiğinden emin olabilirsiniz.

BAĞIŞ POLİTİKAMIZI ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE PAYLAŞIYORUZ

Cömert bağışlarınızın en etkili şekilde kullanılabilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. %100 bağış politikamız olduğunu iddia etmiyoruz. Yönetim giderleri adına yapılan harcamaların da olduğunu doğrudan paylaşıyoruz.

Sizlerle birlikte, dünya genelinde ihtiyaç sahiplerinin hayatlarını kurtarıyor, yeni hayatlar kuruyoruz. Her bir bağışınız, bu yolda devam edebilmemiz adına büyük bir destek.

SIK SORULAN SORULAR

Islamic Relief olarak, neden bağış topluyorsunuz?

Toplanan bağışlar, kriz zamanlarında dünya çapındaki savunmasız insanları desteklemek ve yoksulluktan kurtarmak amacıyla yaptığımız çalışmaları finanse ediyor. Cömert desteklerinizle 1984’ten beri dünyanın en tehlikeli ve zor yerlerindeki topluluklar da dahil olmak üzere, 120 milyondan fazla kişiye ulaştık.

Bağışlar nasıl kullanılıyor?

%100 bağış politikamız olduğunuz iddia etmiyoruz. Şeffaf bir şekilde, yönetim giderlerimizi de paylaşıyoruz. Esasında yönetim giderleri, temelde ilke edindiğimiz tek bir hedefi, ihtiyacı olan insanlara yardım edebilmeyi amaçlıyor. Projelerin yürütme giderleri ve bağış toplama maliyetlerinin, bu hedefimize ulaşmayı mümkün kılan bir takım zorunlu temel harcamalar olduğunun tekrar altını çizmek isteriz.

Neden proje yürütme bedeli ve yönetim giderleri var?

Bu harcama kalemi, Asya, Afrika, Orta Doğu ve Doğu Avrupa’da büyük ölçekli programlar yürüten profesyonel bir vakıf olarak etkili bir şekilde yardım dağıtmamızı sağlıyor. Doğru yardımın doğru zamanda doğru kişilere ulaşabilmesi adına, işimizin kalitesinden, verimliliğinden ve şeffaflığından taviz vermeden yönetici maliyetlerimizi minimumda tutmayı hedefliyoruz.

Proje yürütme bedeli ve yönetim giderleri neleri kapsar?

Yönetim giderleri için bağışlarınızdan aldığımız oldukça cüzi bir kısım, profesyonel ve verimli bir şekilde faaliyet göstermemiz için ihtiyaç duyduğumuz ekipman, altyapı ve süreçlere yatırım amaçlı kullanılıyor. Personel ve yönetici maaşlarının yanı sıra, çalışanlara birinci sınıf eğitim sağlamak, hesaplarımızı denetlemek, siber güvenliği sağlamak ve bir vakıf olarak tüm yasal yükümlülüklerimizi yerine getirirken ihtiyaç duyduğumuz harcamalar gibi harcamaları da kapsıyor.

Islamic Relief’in yönetim maliyetlerinden herkes haberdar mı?

Şeffaflığa ve hesap verebilirliğe inanıyoruz. Bu nedenle insanların, yönetim ve bağış toplama maliyetlerimiz olduğunun ve bunların en yüksek uluslararası insani standartlara bağlı küresel bir hayır kurumu için gerekli harcamalar olduğunun farkına varmasını önemli bir sorumluluk olarak görüyoruz.

Yönetim maliyetlerimiz ve yıllık mali hesaplarımız hakkındaki bilgiler, bağımsız olarak denetlenen ve Yardım Komisyonu’na sunulan yıllık raporumuzda yayınlanmaktadır. Yıllık raporumuz ve mali tablolarımız web sitemizde yayınlanmakta, kilit paydaşlara dağıtılmakta, sosyal medyada tanıtılmakta ve Yardım Komisyonu web sitesinde yer almaktadır.

Islamic Relief olarak neden %100 bağış politikamız yok?

Islamic Relief olarak, yönetim giderlerine para harcamadan bu ölçekte faaliyet gösteremeyiz. Herhangi bir hayır kurumunun %100 bağış politikası yürütmesi, yani bağışların %100’ünün yalnızca ve doğrudan ihtiyacı olan insanlara gitmesini garanti etmesi pek olası değildir. Tüm yasal yükümlülüklerimize uyma konusundaki ciddiyetimizin ve etkili bir şekilde yardımı ulaştırma hususunda yüksek standartları karşılama sözümüzün bir parçası olan idari maliyetlerimiz konusunda açık ve net olmaya inanıyoruz. Temel İnsani Yardım Standardı (Core Humanitarian Standard) kapsamında aldığımız takdir, bağışçılara yaklaşımımızın profesyonelliği hakkında bağımsız bir güvence sunuyor.

Yönetim maliyetlerinin doğru bir şekilde kullanılması nasıl garanti ediliyor?

Yönetim masrafları gerekli olmakla birlikte, tüm yardım kuruluşlarının paranın boşa harcanmamasını sağlama sorumluluğu vardır. Islamic Relief olarak, İslami değerlerimiz olan ihsan ve emanet doğrultusunda, bağışlarınızın en verimli ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamayı taahhüt ediyoruz. Allah’a, bağışçılarımıza ve hizmet etmekten onur duyduğumuz herkese karşı sorumlu olduğumuzun bilincindeyiz ve bu sorumluluğu büyük bir dikkat ve özveri ile üstleniyoruz.

Bağışların şeffaflık, hesap verebilirlik ve bağışçıların istekleri doğrultusunda harcanmasını sağlayan sıkı mali ve yönetim süreçlerimiz var. Harcamalarla ilgili kontrollerin yerinde olmasını ve prosedürlerin izlenmesini sağlayan bir iç denetim fonksiyonumuz mevcut. Mütevelli Kurulumuz, hesaplarımızı bağımsız bir Denetim Komitesi aracılığıyla denetliyor ve kuruluşun operasyonları için kişisel sorumluluk alıyorlar. Denetim Komitesi, tıpkı mütevelli heyetimiz gibi, zamanlarını ücretsiz olarak ayıran deneyimli uzmanlardan oluşuyor.

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.