Islamic Relief Türkiye olarak, “Inspire Türkiye Projesi” kapsamında Islamic Relief Kanada gönüllülerini misafir ettik.

‘Inspire Türkiye Projesi 2024’ iki ülke yetkililerini ve gönüllülerini, yetimlerle birlikte organize edilen programda bir araya getirdi.

Inspire programı, Islamic Relief gönüllülerine yetimlerle birlikte kendilerini normalde alışık olduklarından tamamen farklı bir ortamda, benzersiz ve ufuk açıcı bir deneyim sunmayı hedefleyen özel bir projedir. Esası, hayattaki alma ve verme dengesine dayanır. Zenginleştiren bir ortamda öğrenip beceri geliştirirken, alıştığımız, kendi topraklarımız dışındaki coğrafyalarda savunmasız topluluklara geri verme fırsatı sunar.

Bu ulvi amaçla, 2019 yılından bu yana düzenli olarak aktiviteler düzenleyen IR Türkiye ve Islamic Relief Canada şimdiye kadar beş yaz kampı düzenleyerek “Yetim Sponsorluk Projesi’ himayesindeki yetimlerle bir araya geldi.

Islamic Relief Kanada bu organizasyona katılmaları için: “Hayatınızı değiştirecek inanılmaz bir deneyim için Türkiye’de bize katılın!” ifadesi ile gönüllülere websitesinden çağrıda bulundu.

Türkiye, Avrupa ile Asya arasında yer alan, zengin tarihi ve turistik mekanlarıyla adından söz ettiren bir ülkedir. Ayasofya, Yeni Camii, Sultanahmet Camii, iki kıtayı birbirene bağlayan köprüler bunlardan yalnızca bir kaçı. Ülkemiz, vatandaşının yaşam koşullarını iyileştirmek için aktif olarak çalışırken, aynı zamanda büyük bir mülteci nüfusuna da ev sahipliği yapıyor.
Türkiye’de yaklaşık 4 milyon mülteci bulunuyor ve bunların 3,7 milyondan fazlası Suriye’den kaçanlar. Islamic Relief, 2000’li yıllardan bu yana Türkiye’de savunmasız topluluklara destek sağlamak amacıyla faaliyet gösteriyor ve ihtiyaç sahibi yerel halkların yanı sıra mültecilere de yardım sağlamak için çalışıyor.
Islamic Relief Kanada, ‘Yetim Sponsorluk Projesi’ aracılığıyla yüzlerce yetime destek veren bir yapı. Travma yaşayan hak sahiplerinin zihinsel ve duygusal iyilik hallerinin korunmasına ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüyor. Islamic Relief Kanada’nın Türkiye’deki programları Suriyelilere, Uygurlara ve Türk hak sahiplerine de yöneliktir.
Bu organizasyondaki gönüllü deneyimlerine bakacak olursak:
Ana Faaliyetler
Gönüllüler, öğrenmeyi ve psikososyal programlamayı kolaylaştırmak için devam eden yetimler programıyla bağlantılı bir yaz kampına yardımcı oluyorlar. Psikososyal programlama yetimler ve hassas durumdaki çocuklar için çok önemlidir, çünkü duygusal destek ve zihinsel sağlık için yapılandırılmış bir çerçeve sağlayarak kayıp, travma ve istikrarsızlık gibi zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak temel amaçtır.
Psikolojik ve sosyal ihtiyaçları ele alan bu tür programlar, genel gelişimleri ve topluma entegrasyonları için gerekli olan dayanıklılığı, duygusal gelişimi ve aidiyet duygusunu teşvik eder.
Şu aktivitelerle amaca hizmet etmek hedeflenmektedir:
Takım oluşturma aktiviteleri ve oyunlar.
Eğlenceli ve ilgi çekici bir ortamda yaratıcılıklarını geliştirmeye ve 21. yüzyıl becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim faaliyetleri.
Türk toplumunu keşfetmek için öğrencilerle eğitim ziyaretleri ve geziler.
Çeşitli tür ve amaçlarda spor ve eğlenceli öğrenme etkinlikleri.
Gönüllüler aynı zamanda gıda maddelerini ve hijyen kutularını mülteci ailelere paketleyip dağıttılar ve mülteci topluluklarının karşılaştığı zorluklar hakkında derinlemesine bilgi sahibi oldular.
Ayrıca gönüllüler;
Yerel Islamic Relief projelerini ziyaret edip, hak sahipleriyle etkileşime geçerek hikayelerini dinlediler.
Panorama 1453 Müzesi, Adalar, Çamlıca Camiisi ve İstanbul’daki diğer anıtlara ziyaretler de dahil olmak üzere organize gezi etkinliklerine katıldılar.
Bağış Toplama Süreci
Kabul edilen tüm başvuru sahiplerinin, ayrılış tarihlerinden bir ay önce en az 3.500 Kanada Doları toplamaları gerekmektedir. Toplanan fonların tamamı Türkiye’deki Islamic Relief projelerine aktarılacaktır. Her gönüllüye, nasıl bağış toplanacağı, ağıyla nasıl iletişim kuracağı konuları hakkında bilgiler içeren ‘bağış toplama oturumu’ yapılmıştır. Ayrıca, her gönüllü için kendi projesine fon toplamak amacıyla bir çevrimiçi bağış toplama sayfası kurulmuştur.
Bağışlar Inspire program bileşenlerine tahsis edilecek ve bölgede devam eden uzun vadeli projelere katkıda bulunulacaktır. Bağışların hiçbiri gönüllülerin kişisel masraflarına gitmeyecektir.
Islamic Relief Türkiye olarak amacımız, yetim sponsorluğu projemiz kapsamında küçük yaşta farklı alanlardan darbe almış küçüklerimizi bir nebze olsun hayata hazırlamak ve ellerinden tutan bir iyilik hareketi olduğunu bilmelerini sağlamak.

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.