Yükselen ekonomisine rağmen, Çin’in özellikle kırsal kesimindeki halk yoksulluk içerisinde yaşıyor. Doğa şartlarının zorladığı dağlık bölgelerde yaşayan halk kuraklıkla mücadele ediyor, suya ulaşmak için kilometrelerce yürüyor, gıdaya ulaşmakta güçlük çekiyor. Şiddetli kuraklık ve tüm bu zorlukların yanı sıra yol, sağlık ve eğitim gibi altyapı hizmetleri de oldukça zayıf. Bu yüzden kırsal nüfus kalkınma konusuna dezavantajlı durumda. İmkânların kısıtlı olması sebebiyle çoğu insan okuma yazma bilmiyor, dolayısıyla iyi bir iş bulma konusundaki umutları her geçen gün azalıyor.

Çin’de Islamic Relief

Çin’deki faaliyetlerimize, 2002 yılında Şensi eyaletindeki sel felaketi sonrasında başladık. Acil yardımın yanı sıra, halkın sel felaketi mağdurları için yeni evler inşa etmesine yardımcı olduk. 2002’den bu yana birçok proje gerçekleştirdik ve giderek daha fazla bölgede faaliyet göstermeye başladık. Şu anda beş farklı eyalette çalışmalar yürütüyoruz. Bir yandan yollar, su kaynakları ve sağlık tesisleri gibi temel altyapılar inşa ediyor, öte yandan, Ramazan ayı ve Kurban bayramlarında gıda ve eğitim yardımlarında bulunuyoruz.

Yağmur suyu toplama

Yongjing bölgesinin yüksek rakımlı köylerinde yılın belirli dönemleri etkili olan kuraklık bölge halkının yaşamını oldukça zorlaştırıyor. Ekinler yetişmiyor, halkın geçim aracı olan hayvanlar telef oluyor, kirlenen dere suları insanları hasta edebiliyor. Bu durumla mücadele etmek amacıyla bölgede kurak mevsimlerde kullanılmak üzere, yağışlı dönemlerde temiz yağmur suyunu depolayabilecek yağmur suyu toplama sistemi kurduk. Bu sistemle depolanan su, insanların su ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, tarım arazilerinin sulanmasını da sağlıyor. Böylece kurak dönemlerde hem insanların su ihtiyacı karşılanmış oluyor, hem de ihtiyaç duyulan tarımsal gıdalar temin edilebiliyor.

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.