Dünyanın en kalabalık 5. ülkesi olan Pakistan aynı zamanda pek çok mülteciye de ev sahipliği yapıyor. 11 milyon insanın günlük $1.90 kazandığı ülkede milyonlarca insan geçim derdi içinde hayat sürüyor. Son dönemde yaşanan siyasi gerilim, yüksek enflasyon ve terör de ülkedeki yoksulluğun artmasında etkili oldu. Benzer şekilde son yıllarda meydana gelen deprem, kuraklık ve sel gibi doğal afetler de ülkeyi olumsuz olarak etkiledi. Doğal afetler sonrası yeniden yapılanma maliyetleri Pakistan’ın kırılgan ekonomisine ek yükler oluşturdu.

  • Ortalama yaşam süresi yalnızca 66 yıl (Dünya Bankası, 2015)
  • 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 44’ü gelişim bozukluğu yaşıyor (BM Dünya Gıda Programı, 2017)
  • Pakistan yaklaşık 1,4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor (UNHCR, 2017)
  • Nüfusun yarısından fazlası okuma yazma bilmiyor (UNESCO, 2014)

Pakistan’da Islamic Relief

Islamic Relief olarak, Pakistan’daki faaliyetlerimize 1992’de çocuk refahı ve koruma programı ile başladık ve o tarihten bugüne kadar pek çok farklı proje geliştirdik. Başarıyla yürüttüğümüz bu projelerden biri, 1998’deki körlüğün önlenmesi projesi. Bu proje sayesinde ülkede açtığımız göz hastanesi bugün hâlen topluma fayda sağlıyor.

2005 yılında meydana gelen depremde kapsamlı bir yardım ve yeniden yapılanma programı ile hemen müdahale ettik. Bu yardımımız Pakistan hükümeti tarafından ödüllendirildi ve uluslararası camianın takdirini topladı.

Yine ülkenin büyük bir bölümünü etkileyen 2010 ve 2011 yıllarındaki sel afetlerine de kapsamlı bir yardım harekâtı ile karşılık verdik. İlk müdahalelerden sonra yardımların ikinci aşaması olan yeniden yapılanma aşamasına geçerek köyleri bütüncül bir yaklaşımla onardık. Bu kapsamda, su, sıhhi temizlik ve barınmaya yönelik yapıları onarıp geçime yönelik desteklerde bulunduk.

Pakistanlılara yardım etmenin en iyi yolu onlara işlerinde destek vermektir. Çünkü insanların iyi bir geliri olursa yiyecek, giyim, eğitim ve diğer tüm gereksinimlerini karşılayabilirler. Pakistan’da son dönem gerçekleştirdiğimiz projelerimizden biriyle aşağıdakileri sağladık:

  • Su kaynakları 103 su kaynağı farklı şekillerde temin edildi: yeni su tulumbaları, güneş enerjili su pompaları, barajlar, göletler ve eski su kaynaklarının tamiri gibi yollarla 5000’den fazla haneye su sağlanması planlandı.
  • Çiftlikleri restore etme 2000 çiftçinin tarım arazileri tekrardan kullanıma açılarak ürün yetiştirmeleri sağlandı. 1000 çiftçi ailenin tarla ve hayvanlarına temiz su sağlamak için dört yeni sulama kanalı açıldı.
  • Daha iyi tarım teknikleri – tarım alanlarının iyileştirilmesinin yanı sıra 3000 çiftçi, sele dayanıklı tarım yöntemleri üzerine eğitim aldı ve 1000 kişiye hayvanlarının sağlıklarını koruyabilmeleri için destek verildi.
  • Güneş enerjili aydınlatma900 ailenin evi aydınlatıldı. Artık günün veya gecenin herhangi bir saatinde daha iyi bir gelir elde etmek için çalışabilirler.
  • Su baskınlarına karşı uyarı sistemleri – su baskınları durumunda hızlı bir şekilde alarm vererek insanları ve evleri tehlikeden koruyabilmeleri için 40 farklı gruba eğitim verildi.
© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.