Ümmü Beşir, eşini kaybettiğinden bu yana Suriye’nin kuzeyindeki bir kampta 7 çocuğuyla birlikte yaşıyor. Ailenin günleri korku içinde geçiyor; yalnız bir anne ve çocukları için kampta yaşamak oldukça ürkütücü olabiliyor.

 

Tehlikede hissetmek

“Gece yattığımızda hepimiz çok korkuyoruz. Geceleri eşimin yokluğunu daha çok fark ediyoruz ve kendimizi tehlikede hissediyoruz.”

Batı İdlib kırsalında yoksulluk içinde yaşadıkları kampta çocuklarını tek başına büyütüyor. 11 yaşındaki oğlu Ahmed, tam zamanlı bakım gerektiren bir engelle yaşıyor. Oğlunun zor geçen günlerini şu sözlerle anlatıyor:

“Ahmed’in ilaca ihtiyacı var ama bunu karşılayacak gücüm yok. Sürekli uyuyor ve ağlıyor. Her sabah kıyafetlerini değiştirir, ilacını içirir ve kahvaltısını hazırlarım. Çay içmeyi seviyor. Kuran dinlemeyi de çok seviyor.”

 

Aç karnına uyumak

Bu aile için hayat son derece zor geçiyor. Üzerlerine mermi ve bombalar yağarken, tepelerinden gürültüyle geçen uçakların dehşeti içinde evlerinden kaçtılar. Şu an kaldıkları kampa ulaşana kadar pek çok kez yer değiştirmek zorunda kaldılar. Yoksulluk ve açlık onları hiç yalnız bırakmadı.

“Öyle bir yoksulluk içindeyiz ki çocuklarım akşam yemeği yemeden uyuyor”

Ümmü Beşir, çocuklarına bakabilmek için tarlada çalışarak günlük ücret almaya başladı. Kazandığı paranın bir kısmıyla okula giden küçük kızlarına okul malzemesi satın aldı. Şimdi diğer kızlarıyla zeytin hasadında çalışıyor ve bize “Evde elimden gelenin en iyisini yapıyorum ve sabırlı çocuklarıma minnettarım” diyor.

 

Kışla mücadele etmek

 

Ümmü Beşir maalesef yeterli gıda ve ilaç alabilecek kadar para kazanamıyor ve sert geçen Suriye kışı onun hayatını daha da zorlaştırıyor

“Kış aylarında çocuklarımı ısıtabilmek için yakacak oduna ihtiyacım var. Odun olmadığında, eski ve yıpranmış kıyafetleri sobada yakarak çocuklarımı soğuktan koruyorum. Çocuklarım benden kışlık kıyafet istedi ama alacak gücüm yok.”

 

Koronavirüs korkusu

Yeni bir hastalık ve ölüm tehdidi getiren Covid-19 salgını, ailelerin mücadele ettiği pek çok zorluğu daha da şiddetlendirdi. Kamp koşulları sağlık kurallarına uymayı zorlaştırıyor ancak Ümmü Beşir kendisini ve çocuklarını korumak için yapabileceği ne varsa yapıyor.

“Çocuklarımın virüs kapmasını önlemek için maske takıp, ellerini sabunla yıkadıklarından ve kimseyle temasa geçmediklerinden emin oluyorum. Virüs birine bulaşırsa ne yapacağımı bilmiyorum. Küçük çadırımız dışında burada kendimizi izole edebileceğimiz bir yer yok. Bu yüzden, salgın döneminde çocuklarımın başına gelebileceklerden çok korkuyorum.”

 

“İnşallah Suriye halkı güvende olur”

Islamic Relief, bölgedeki ailelere acil yardım desteği ulaştırıyor. Ümmü Beşir’e gıda paketi, hijyen seti, taze kurban eti, yatak, plastik örtü ve battaniye içeren yardımlar teslim edildi. Suriye’de özellikle tahıl, şeker, pirinç ve bulgur gibi temel gıdalar çok pahalı, bu nedenle gıda paketleri, yiyecek bulmakta zorlanan ailelere büyük katkı sağlıyor.

“Aldığımız gıda paketleri yükümüzü hafifletmeye yardımcı oluyor. 10 yıllık krizin ardından Allah’a Suriye halkının özgürleşmesi ve ülkemize dönüp barış içinde hayatımıza devam edebilmemiz için dua ediyorum. ”

Suriye’deki krize yönelik kapsamlı insani yardım müdahalemizin bir parçası olarak gıda ve taze ekmek temin ediyoruz. Sadece 2020 yılında 770.000’den fazla kişiye ulaştık. Desteklerinizle, on yılı deviren krizden etkilenenlere yardım eli uzatmaya devam edeceğiz: lütfen Suriye çağrımıza bağışta bulunun.

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.