Çocuklar genellikle krizlerden en fazla etkilenen arasında yer alıyor. Özellikle Suriye’de, on yılı geride bırakan kriz, koca bir neslin hiç barış görmeden büyümesine sebep oldu. Yetim kalan on binlerce çocuğun birçoğu ciddi yaralanma ve psikolojik sorunlarla mücadele ediyor. Islamic Relief, travma yaralarını sarmalarına yardımcı olmak için Ürdün’deki Suriyeli mültecilere destek oluyor.

Güvenli bir yer arayışıyla Ürdün’e sığınan ve yıllardır devam eden çatışma ve zorlukların gölgesinde hayata yeniden başlamaya çalışan 700 binden fazla Suriyeli mülteci var. Bu sayının yarısından fazlası çocuklardan oluşuyor.

Çoğunlukla gıda, su, sağlık hizmeti ve hatta barınma imkanlarına ulaşamayan binlerce aile hayatta kalma mücadelesi veriyor. UNICEF’in raporuna göre, Ürdün’deki Suriyeli mülteci çocukların %85’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

İşitme sorunları ile mücadele

12 yaşındaki Meryem* ve ailesi, 2013’te durum iyice kötüleşince memleketleri Dera’yı terk etti. Ailenin çocuklarının güvenliğini sağlayabilmek için kaçmaktan başka çaresi kalmamıştı.

“Suriye’de yaşarken maddi durumumuz gayet yerindeydi. Kocam inşaatçıydı. Evimiz güzeldi. O zamanlar her şey güzeldi ama şimdi geriye bunlardan hiçbiri kalmadı” diyor Meryem’in annesi.

Aile Ürdün’e ulaşır ulaşmaz El Zataari kampına yerleşti ve orada 2 ay boyunca oldukça kötü şartlarda yaşadılar.

“Bir çocuğuma hepatit teşhisi konulduktan sonra kamptan ayrıldık. Gelirimiz olmadığı için tedavi masraflarını karşılayamadık, birkaç ay sonra çocuğum vefat etti.

Meryem’in de bir sıkıntısı olduğunu fark ettim. Yüksek sesle seslenmezsem beni duyamıyordu ve konuşmakta güçlük çekiyordu. Onu doktora götürmem gerekiyordu ama o sıralarda babası da yaralanınca Meryem’in tedavisini karşılayacak paramız kalmadı”, diyor Meryem’in annesi.

Ömer* de Ürdün’de yaşayan Suriyeli mülteci çocuklardan biri. Son birkaç yıldır işitme engeli bulunmasına rağmen ailesi tedavisini karşılayamadı.

“İşitme kaybı, Ömer’in konuşma ve dil gelişimini de aksattığından hayatını oldukça etkiliyordu. Doktora götürdüğümüzde doktor bize Ömer’in ya ameliyata ya da işitme cihazına ihtiyacı olduğunu söyledi. Ancak ikisine de gücümüz yetmedi. Ben artık yaşlandım– ailemde sadece en büyük oğlum çalışıyor, onun da maaşı sadece bizim kiramızı karşılamaya yetiyor, diyor Ömer’in babası Kasım.

Meryem ve Ömer gibi çocuklara nasıl yardım ediyoruz?

Islamic Relief, Kuzey Ürdün’deki Suriyeli mülteci çocuklara ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerini ulaştırabilmeye yönelik çalışmalar düzenliyor. Bu amaçla gerekli tıbbi ekipman temin ederek, tıbbi müdahale sağlayarak ve sağlık bilinci seminerleri vererek çocukların ve ailelerinin hayatlarını güzelleştirmeye yardımcı oluyor.

Meryem ve Ömer, hayat kalitelerini büyük ölçüde artıran bu proje kapsamında işitme cihazına kavuşan 54 çocuktan sadece ikisi.

Yeniden umut edebilmek

“Bir annenin canını, çocuğunun acı çektiğini görmekten daha fazla hiçbir şey yakamaz. Meryem’in geleceğiyle alakalı endişelerim vardı. Ya bir gün işitme duyusunu tamamen kaybederse? Elimizden bir şey gelmiyordu çünkü eşim hastalığı yüzünden çalışamıyordı. Gıda yardım kuponları olmasaydı aç kalırdık.

En ihtiyaç duyduğumuz zamanda bize destek verdiniz. Meryem’e yeniden tamamen duyma umudu verdiniz. Artık bizimle daha çok iletişime geçiyor” diyor Meryem’in annesi.

İşitme cihazı Ömer’in gelişimine de son derece olumlu bir katkı sağladı.

“Ömer, okuldayken derste anlatılanları duyamıyor, yaşıtları gibi konuşamıyordu. Öğretmeni, işitme yetisini tamamen yitirmeden önce konuşma sıkıntısını düzeltmemiz gerektiğini söyledi. Elhamdülillah, Ömer işitme cihazına kavuştuktan sonra beklenen kötü senaryo gerçekleşmedi. Allah sizden razı olsun. Ömer artık bizimle konuşup bize hızlı bir şekilde cevap verebiliyor. Okulda da oldukça başarılı ve bu bizi çok mutlu ediyor” diyor babası Kasım.

*Kişilerin isimleri koruma amacıyla değiştirilmiştir.

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.