Krizin on yılı geride bıraktığı Suriye’nin kuzeyinde iki kızı ve torunlarıyla Muhammed, tehlikeden uzak neredeyse bir gün bile geçirmiyor.

Defalarca yerinden edilen Muhammed, hava saldırısıyla yetim kalan beş torunuyla birlikte şimdi Suriye’nin kuzeyindeki bir kampta yaşıyor.

“Evlerimiz tamamen yıkıldı, birçok kadın ve çocuk bombardımanda hayatını kaybetti. Neyse ki biz bomba yağmurundan sağ salim kaçmayı başarabildik” sözleriyle zor günlerini anlatıyor Muhammed.

 

“Yiyecek satın almak neredeyse imkânsız.”

Muhammed’in kızları iş bulamadı. Suriye para biriminin çöküşü ve kaynakların artan maliyeti sebebiyle yiyecek satın almak neredeyse imkânsız hale geldi. Aile kendilerine verilen yiyeceklerle idare ediyor, ancak onlar da tüm aileye nadiren yetiyor.

“İhtiyaç duyduğum kadar yiyecek satın almaya güç yetiremiyorum çünkü çok pahalı. Torunlarım sürekli benden şeker istiyor ama alamayacağımı bilmek beni çok üzüyor.” Muhammed bize günde iki öğün yediklerini ve aç uyuduklarını söylüyor.

“Krizden önce günde üç öğün yemek, aralarda da meyve, tatlı ve atıştırmalık yerdik. Yemek çok önemlidir, karnımız doyduğunda kendimizi güvende hissedeceğiz. ”

 

Sert kış, hayatı daha da zorlaştırıyor

Suriye’de sert geçen kış mevsimi, Muhammed ve ailesine hayatı daha da zorlaştırdı. Çadırları yırtıldı ve içeriye su sızdı. Aile ısınabilmek için elinden ne geliyorsa yapıyor, çoğu zaman yakacak odun toplamak için saatlerce dağların tepesine yürüyor.

Muhammed’in mide ameliyatı olması gerekiyor. Bu ameliyatı karşılayacak gücü yok, ancak geceleri ağrıdan uyuyamadığı ve kendi çalışamazsa ailesine kimin bakacağını bilmediği için çaresizce ameliyat olacağı günü bekliyor. “Ölürsem aileme bakacak kimse kalmayacak diye o kadar korkuyorum ki.”

Muhammed ve ailesi, şimdi Suriye’nin kuzeyindeki kamplara ulaşan koranavirüs tehdidiyle karşı karşıya. Yoksulluk içindeki ailelerin bu kez de ölümcül virüsle mücadele etmesi gerekiyor.

“Enfeksiyondan korkuyoruz. Koronavirüsün civar kamplarda yayıldığını duyduk. Çocuklar için endişeleniyorum. Onları koruması için koruyucu maskeler satın aldım. Çektiğim hastalıktan da ayrıca korkuyorum. Çadırdan çıkıp dükkân ya da başka bir yere gitmekten korkuyorum.”

Virüs henüz Muhammed’in kampına ulaşmadı, ancak onlar yine de önlem alıyorlar. Torunları okula gitmiyor. “Onlara enfeksiyona karşı nasıl koruyucu önlemler alacaklarını gösteriyorum ve artık ellerini düzenli olarak sabunla yıkıyorlar.”

Gıda almak için ayırdığı paranın bir miktarını çocuklara maske satın almak için kullanıyor.

 

Acılar içindeki insanların acısını hafifletmek

Islamic Relief, Muhammed ve ailesinin sıkıntılarını biraz azaltmak için onlara gıda paketi, hijyen seti ve kurban eti temin etti. Artık sağlıklı yiyecekler yiyip kendilerini enfeksiyon ve hastalıklardan daha iyi koruyabiliyorlar.

“Ulaştırdığınız yardımlar acımızın dinmesine katkıda bulunuyor ve onları aldığımızda çok rahatlıyoruz. Onlarla kendimi güvende hissediyorum çünkü torunlarıma yiyecek verebileceğimi biliyorum. Gıda paketindeki ürünlerle yemeğimizi pişiriyoruz. Umarım bu tür yardımlar almaya devam ederiz çünkü hayatımızı kurtarıyor.”

Muhammed bize, yoksulluk, acı ve felaketlerle dolu hayatta kalma mücadeleleri nedeniyle her gününün bir yıl gibi geçtiğini söylüyor. Muhammed Suriye’deki acıların sona ermesinden başka bir şey istemiyor. Krizin başlangıcından 10 yıl geçmesine rağmen, bu süreyi sanki 50 yıl gibi hissettiğini söylüyor.

Islamic Relief, Suriye’de gıda ve sıcak ekmek dağıtımına devam ediyor. Sadece 2020’de 770.000’den fazla insana ulaştık. Desteklerinizle, on yılı deviren krizin çilesini çeken insanlara yardım eli uzatmaya devam edeceğiz: lütfen Suriye çağrımıza bağışta bulunun.

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.