Myanmar, Güney Asya’daki en yoksul ülkelerden biri. Ülke, doğal kaynak açısından zengin olmasına rağmen pek çok insan bu kaynaklardan faydalanamıyor. 3.4 milyonun üzerinde insan günde $1.90 kazançla yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Nüfusun %65’in  yaşadığı kırsal bölgelerde gıdaya erişim çok daha güç oluyor.

Ülke ekonomisinin çeyreği tarıma odaklıyken çoğu aile yetersiz beslenmek zorunda kalıyor. Gıda probleminin yanı sıra sağlık hizmetine erişimin de oldukça güç olması bölge halkını zorluyor. Tüm bunlara eklenen yıllardır süregelen etnik şiddet, ülkenin istikrarsızlığında başı çeken sebep oluyor. Şiddetten etkilenen aileler insani yardım, gıda, barınak ve tıbbi desteğe ulaşabilecekleri yer arayışını sürdürüyor.

Myanmar’da birçok insan zor koşullarda yaşıyor:

  • Myanmar’da yaklaşık 926.000 vatansız insan bulunuyor (BMMYK, 2016)
  • Her 20 çocuktan 1’i beşinci yaş gününü göremeden hayatını kaybediyor (Dünya Bankası, 2016)
  • 3 çocuktan biri gelişim bozukluğu yaşıyor(BM Dünya Gıda Programı, 2017)
  • 200.000’den fazla yerinden edilmiş aile Rakhine, Kachin, Shan ve Kayin eyaletlerinde yaşıyor (UNOCHA, 2018)

Myanmar’da Islamic Relief

Islamic Relief olarak, Myanmar’da acil durum yardımları suretiyle faaliyet gösteriyoruz. 2012 yılında Myanmar’da patlak veren şiddet olayları sonrasında çoğu Rohingya Müslümanı 80 bin Arakanlı yerinden edildi. Bu olaylardan sonra, ailelere acil gıda yardımında bulunup evleri yakılmış ailelere barınma imkânı sağladık.

2008 yılında Avrupa Komisyonu ile birlikte yürüttüğümüz bir projeyle, kayıt dışı 10 bin Rohingyalı mülteci için Bangladeş-Myanmar sınırındaki Teknaf bölgesinde bir köyün inşasına yardım ettik. Bu köy, nehir kıyılarında uyuyan, korku içinde yaşayan mülteciler için yeni bir yurt oldu.