Kuraklıklar sebebiyle uzun süreli gıda kıtlığı çeken Sudanlılar, yetersiz beslenmeye maruz kalıyor ve hastalıklara yenik düşüyorlar. Ülkede her yıl 100 binden fazla kişi sıtma, akut solunum yolu enfeksiyonları ve ishal gibi nedenlerle hayatını kaybediyor.

Birçok Sudanlı zorlu koşullarda yaşamını sürdürmektedir:

  • Nüfusun yüzde 73’ünün uygun bir sıhhi tesise erişimi yok (UNICEF, 2017)
  • Her 100 çocuktan 7’si beşinci yaş gününü göremiyor (Dünya Bankası, 2016)
  • Gençlerin üçte birinden fazlası okuma yazma bilmiyor (UNESCO, 2008)
  • Çocukların yüzde 27’si okula gitmiyor (UNICEF, 2017)

Sudan’da Islamic Relief

Islamic Relief, 1982’de Sudan’da yaşanan kıtlığa müdahale etmesiyle kurulmuş, bu nedenle Sudan, Islamic Relief’in faaliyet gösterdiği ilk ülke olmuştur. Islamic Relief’in çalışmaları o zamandan beri genişleyerek devam etti.

Islamic Relief, başlıca çatışmalar sebebiyle olarak ortaya çıkan acil durumlara yanıt vermenin yanı sıra, uzun vadeli su sistemleri ve çözümler sağlama gibi birçok kalkınma projesi de gerçekleştirmiştir.

Ocak 2011 referandumunun ardından Güney Sudan, 9 Temmuz 2011 tarihinde bağımsız bir devlet oldu. Ancak bu durum, ülke sınırındaki Abyei, Güney Kordofan ve Mavi Nil bölgelerinde yeni çatışmaların yaşanmasına neden oldu. Yaşanan yeni çatışmalar binlerce kişiyi yerinden etti, iyileştirme programlarını durdurdu ve iki ülke arasında büyüyen gerginlikler yarattı.

Enflasyon ve artan gıda fiyatları nedeniyle kent ve kırsal bölgelerde yaşayan yoksul insanlar, zorlu yaşam koşullarıyla karşı karşıya kalmıştır. Gıda fiyatları 2011 yılında ortalama olarak yüzde 20 artış göstermiş, bu durum, nüfusun çoğunluğunu oluşturan kent ve kırsal bölgelerdeki yoksullar için hayatı zorlaştırmıştır.

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.