Sadece ateşkes Gazze’ye daha fazla yardım ulaştırılmasını sağlayabilir ve kıtlığı önleyebilir.

12 Mart 2024

Islamic Relief, Gazze’de kıtlığı önlemek için daha fazla yardıma ihtiyaç duyulduğunu, ancak deniz ve hava yoluyla yardım ulaştırmaya yönelik son uluslararası girişimlerin, acil bir ateşkes sağlanmadığı ve İsrail’in ablukası sona ermediği sürece kritik bir şekilde yetersiz kalacağını söylüyor.

Gazze’deki insani kriz, çocuklar ve yaşlıların açlıktan ölmesi ve diğerlerinin Ramazan ayında hayatta kalmaya çalışmak için ot veya yaprak yemesiyle dünyadaki en kötü kriz olarak varlığını sürdürüyor. İsrail yardımların çoğunun açlık çeken sivillere ulaşmasını engelliyor.

Uluslararası hükümetler şu anda yardımların hava ya da deniz yoluyla ulaştırılmasına odaklanmış durumdalar, ancak bunlar tek başlarına ihtiyaç duyulan miktarda ya da hızda yardım sağlayamayacakları gibi, yardımların karadan ulaştırılmasının ve İsrail’e mevcut tüm geçiş kapılarını tamamen açması için baskı yapılmasının yerini de tutamaz.

Geçtiğimiz haftalarda 20’den fazla hava yardımı yapıldı, ancak hava yardımı genellikle sadece son çare olarak yapılıyor, çünkü yetersiz, pahalı ve yönetimi zor bir yöntem olarak biliniyor ve yardımlar genellikle ilk ulaşan kişiye gidiyor. Sonuç olarak, çocuklar, yaşlılar, engelliler ve kadınlar gibi en savunmasız gruplar, havadan bırakıldığında genellikle daha az yardım almaktadır. Hava yoluyla ulaştırılabilecek yardım miktarı da kamyonlarla ulaştırılabilecek miktardan çok daha azdır. Gazze’deki insanlar ayrıca havadan atılan yardımların bir kısmının son derece güvensiz çatışma bölgelerine düştüğünü ya da denize sürüklendiğini bildirmektedir.

ABD hükümeti tarafından yeni açıklanan ve İngiltere, AB ve diğerleri tarafından desteklenen bir deniz rotasının oluşturulması, Gazze’deki mevcut altyapı eksikliği göz önüne alındığında haftalar alacaktır. Ancak şu anda insanlar açlıktan öldüğü için her dakikanın önemi var.

Deniz yolu açılsa bile, başka pek çok zorlukla karşı karşıya kalacaktır. İsrail’in hangi yardıma izin verileceği ve yardımın nereye dağıtılacağı konusunda kontrolünü sürdürmesi muhtemeldir; bu da şu anda Gazze’ye geçişlerde görülen kısıtlama ve gecikmelerin aynısıyla karşılaşılacağı anlamına gelmektedir. Krizden önce günde yaklaşık 500 kamyon Gazze’ye girerken, şu anda günde en az 800 kamyona ihtiyaç duyuluyor ancak Mart ayında şu ana kadar günde ortalama sadece 150 kamyon geçişlerden geçebildi. İngiltere tarafından sağlanan su filtreleri ve güneş ışıkları gibi doğrudan uluslararası hükümetler tarafından sağlanan yardımların bile girişine izin verilmedi.

Eğer önerilen deniz yolu üzerinden Gazze’ye daha fazla yardım ulaşırsa, bu yardımın yine de kamyonlar aracılığıyla topluluklara ulaştırılması gerekecek ve bu kara yolları şu anda son derece tehlikeli ve büyük ölçüde kısıtlanmış durumda. Geçtiğimiz hafta içinde yüzlerce sivil çocuklarına un almaya çalışırken öldürüldü ya da yaralandı. Geçtiğimiz ay boyunca, açlığın en yüksek olduğu kuzey Gazze’ye BM öncülüğünde gönderilen yardım tırlarının en az %75’ine İsrail ordusu tarafından erişim izni verilmedi. Gazze şu anda dünyanın en tehlikeli yeri.

Yüzlerce insani yardım çalışanı ve sağlık çalışanı öldürüldü ya da yaralandı ve yardım kamyonları rutin olarak saldırıya uğradı. Bombalar düşmeye ve saldırılar devam etmeye devam ederken yeterli yardım ulaştırmak mümkün olmayacaktır. İnsanlara daha fazla yardım ulaştırmak için zamana karşı bir yarışla karşı karşıyayız ve bunu yapmanın tüm yolları araştırılmalıdır, ancak nihayetinde sadece acil bir ateşkes ve İsrail’in ablukasının sona ermesi yardımın en savunmasız insanlara ihtiyaç duyulan miktarda ulaşmasını sağlayabilir.

Uluslararası hükümetler derhal ateşkes talep etmeye ve aşağıdaki konularda baskı yapmaya odaklanmalıdır İsrail’in ablukaya son vermesi.

İslamic Relief olarak, Gazze’li mağdurlara yardım ulaştırmaya devam ediyor, ateşkesin ilanı için elimizden geleni yapıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2023 Islamic Relief Türkiye - Vakfımıza, T.C. İstanbul Valiliği’nin 13.01.2023 tarih ve 364720 sayılı olurlarıyla Türkiye genelinde bir yıl boyunca yardım toplama izni verilmiştir.